Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το 1833 οι πρώτοι νομοί
Η πρώτη μετά τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους διαίρεση της χώρας, έγινε τον Απρίλιο του 1833, με τη δημιουργία 10 νομών και 47 περιφερειών. Η διοικητική διαίρεση της Γαλλίας, χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για την ελληνική.
Ο «περί συστάσεως των δήμων νόμος», είναι ο πρώτος νόμος του Ελληνικού κράτους για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1833.
Με τον εν λόγω νόμο, η χώρα διαιρέθηκε σε δήμους τριών κατηγοριών ανάλογα με τον πληθυσμό. Ο δήμαρχος αποτελούσε την πρώτη εκτελεστική αρχή και ήταν υπεύθυνος για την άσκηση της τοπικής αστυνομίας. Βοηθοί του δημάρχου, ήταν οι πάρεδροι. Το δημοτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από 6-18 δημοτικούς συμβούλους ανάλογα με την τάξη του δήμου θεωρείτο «συμβουλευτική και συνεπιτηρούσα αρχή». Η θητεία του δημάρχου και των παρέδρων ήταν τριετής, ενώ το δημοτικό συμβούλιο εκλεγόταν για εννέα χρόνια, με άμεση εκλογή. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ήταν ένας από τους δημοτικούς συμβούλους. Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνον όσοι φορολογούντο περισσότερο με άμεσους δημοτικούς φόρους. Ο δήμαρχος και οι πάρεδροι εκλεγόταν από ειδικό όργανο –το δημαιρεσιακό συμβούλιο-.
Η διαδικασία σχηματισμού των δήμων ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς απαιτείτο γεωγραφική και πληθυσμιακή καταγραφή. Επιπλέον, βασικό πρόβλημα ήταν οι επικρατούσες κομματικές συνθήκες και οι προσωπικές φιλοδοξίες όσων συμμετείχαν στην οργάνωση των δήμων.

Το σχέδιο για τη Νέα Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης.



ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται διάφορες πόλεις της Ελλάδος οι οποίες και παρουσιάζουν τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Να κάνετε την παρακάτω αντιστοίχιση:


α)Έβρου 1)Ρόδος
β) Φθιώτιδας 2) Αλεξανδρούπολη
γ) Κεφαλληνίας 3) Σπάρτη
δ) Δωδεκανήσου 4) Σύρος
ε) Ερμούπολης 5) Αργοστόλι
στ) Λακωνίας 6) Λαμία

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2

Συμπληρώστε τα κενά που υπάρχουν στις παρακάτω προτάσεις με τις εξής λέξεις: (χώρας, δήμους, νομούς, γεωγραφικού διαμερίσματος, νομών, γεωγραφικά διαμερίσματα, δήμων)
΄΄ Τα ______________ _____________ αποτελούνται από περισσότερους από ένα ______ και αυτοί με τη σειρά τους από ________. Ο λόγος της ύπαρξης των _______ και των _______ είναι η ευκολότερη οργάνωση ενός ________________ ________________ και η καλύτερη διοίκηση όλης της _______.΄΄

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3

Χωριστείτε σε 7 ομάδες όπου η κάθε μία θα αποτελείται από ३ άτομα. Σε κάθε θρανίο θα μοιραστούν 6 κάρτες όπου σε κάθε μία θα αναγράφεται και από μία πόλη. Στον πίνακα γράφουμε ένα νομό. Σε κάθε γύρο θα αλλάζει και ο νομός αλλά και οι κάρτες. Στόχος της κάθε ομάδας είναι να βρει όσο το δυνατόν περισσότερες κάρτες. Η ομάδα που θα κερδίσει θα πάρει μέρος στον πρώτο διαγωνισμό γεωγραφίας του νομού μας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4



Σας δίνεται πιο πάνω ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδα. Πάνω του κάποιοι νομοί απουσιάζουν. Οι νομοί είναι οι εξής: Μεσσηνίας, Ροδόπης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πέλλας, Θεσπρωτίας, Αργολίδας, Πιερίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Λέσβου, Καστοριάς, Άρτας. Τοποθετείστε το σωστό νομό στη σωστή θέση και στη συνέχεια γράψτε την πρωτεύουσά του। Τέλος, στους νομούς Βοιωτίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας και Αργολίδος γράψτε και μια σημαντική πόλη τους